Oostenrijkers en Duitsers zijn minder rijk dan Italianen

03 juli 2013Leestijd: 1 minuut
'ANP'

Oostenrijk en Duitsland hebben de staatskas op orde. Maar met het vermogen van de burgers is het minder gesteld.

Het was een relletje eerder dit jaar. Duitsland, Nederland en andere min of meer gezonde landen als Oostenrijk moest de afgelopen jaren ettelijke miljarden euro’s uittrekken om Zuid-Europese landen bij te staan – landen die zich allesbehalve dankbaar tonen als Duitsland hen vraagt om in ruil voor dat geld ook eens wat terug te doen.

Vermogen

Wat bleek nu? Dat Oostenrijk en vooral Duitsland juist veel minder rijk zijn dan bijvoorbeeld Italianen.

De landen mogen dan wel hun overheidsfinanciën aardig op orde hebben, met het vermogen van burgers is het minder gesteld. De Brusselse denktank Bruegel wijdde er een blog aan.

Armoedebestrijding

Specifiek voor Oostenrijk is het wel zo dat jaren van economische groei relatieve voorspoed hebben gebracht. Ook nam de Oostenrijkse regering veel maatregelen om armoede te bestrijden, waardoor de levensstandaard gemiddeld hoog is. De OESO wijdde er onlangs een onderzoeksrapport aan.