Vernieling IS leidt tot archeologische vondst

09 maart 2017Leestijd: 1 minuut

MOSUL (ANP) – Archeologen die in Mosul de vernielingen door IS aan oudheidkundige objecten onderzochten, hebben een opmerkelijke ontdekking gedaan. Onder de in 2014 opgeblazen graftombe van de profeet Jonas vonden ze een 2600 jaar oud paleis.

Nadat het oosten van de Iraakse stad vorige maand op Islamitische Staat was heroverd, kwamen de onderzoekers snel in actie. Het graf staat op een heuvel. De terroristen groeven tunnels onder de tombe om kostbare archeologische voorwerpen te vinden en verkopen. Mogelijk zonder het te weten legden ze daarbij delen van het paleis bloot.

De plek in de ruïnestad Ninive, deel van Oost-Mosul, is in het verleden meermalen onderzocht, maar het paleis werd niet gevonden. Een inscriptie vermeldt de naam van de Assyrische koning Esarhaddon, die in 669 v.C. overleed. Archeologen zeggen dat het oorspronkelijk de residentie van Esarhaddons vader was, koning Senacherib, zo meldt de Daily Mail woensdag.

IS vernietigde de graftombe omdat het aanbidden ervan tegen de islam ingaat. Jonas heet in het Arabisch Yunus. Hij geldt als profeet in zowel de Koran als het Oude Testament. Een legende leert dat hij drie dagen in de buik van een vis overleefde.