Seoul verhoogt premie overlopers Noord-Korea

05 maart 2017Leestijd: 1 minuut

SEOUL (ANP) – Noord-Koreanen die naar het zuiden overlopen en bruikbare geheime informatie over het communistische regime doorspelen kunnen voortaan een beloning tot een miljard won tegemoetzien. Dat is omgerekend ruim 816.000 euro. De Zuid-Koreaanse regering maakte de viervoudige verhoging zondag bekend.

Staatspersbureau Yonhap meldt dat de huidige beloning staat op 250 miljoen won, zo’n 200.000 euro. De hoge vergoeding moet hooggeplaatste Noord-Koreanen overhalen om van kant te wisselen en is bedoeld om de veiligheid van Zuid-Korea te verhogen. Het is de eerste keer in twintig jaar dat de premie wordt verhoogd.

Het ministerie voor Unificatie meldt tevens dat ook de compensatie voor Noord-Koreanen die met materieel de grens oversteken, wordt verhoogd. Het gaat onder meer om vliegtuigen, schepen en tanks.