Kern wil Turkse ministers op campagne weren

13 maart 2017Leestijd: 1 minuut

WENEN (ANP/RTR) – De Oostenrijkse kanselier Christian Kern heeft maandagavond gezegd dat ook hij van plan is Turkse ministers die campagne willen komen voeren ten gunste van het referendum te weren. Hij sluit zich daarmee aan bij de maatregel die Nederland nam om te voorkomen dat ministers propaganda kwamen maken voor het plan de macht van president Recep Tayyip Erdogan via een volksraadpleging uit te breiden.

Dat leidde tot schermutselingen in de straten rond het Turks consulaat in Rotterdam. Erdogan noemde de Nederlandse regering vervolgens een ,,nazi-overblijfsel”, kondigde sancties aan en dreigde Nederland uiteindelijk voor het Europees Hof van de Mensenrechten te slepen.

Kern werd maandagavond op de tv-zender RF gevraagd hoe hij zou reageren op de komst van een minister om Turkse Oostenrijkers tot een ‘ja’ te bewegen. ,,We zouden dat proberen te verhinderen uit veiligheidsoverwegingen.”