VS vraagt om arrestatie broer Ban Ki-moon

21 januari 2017Leestijd: 1 minuut

NEW YORK (ANP) – De Verenigde Staten hebben Zuid-Korea verzocht de broer van voormalig secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon te arresteren en uit te leveren. Dat meldde de Amerikaans openbare aanklager Daniel Noble vrijdag (lokale tijd).

Ban Ki-sang (69) en zijn zoon, Joo Hyun-bahn (38), bijgenaamd Dennis, worden beschuldigd van poging tot omkoping. Ban Ki-sang liet als adviseur het Zuid-Koreaans aannemingsbedrijf Keangnam zijn zoon als makelaar inhuren om de verkoop te regelen van een gebouwencomplex in Hanoi.

Vader en zoon betaalden vervolgens 500.000 dollar aan de zelfbenoemde kunst- en modeconsultant Malcolm Harris (52). Die zou als tussenpersoon een functionaris uit het Midden-Oosten omkopen en zo de verkoop regelen van het Vietnamese vastgoed aan een investeringsfonds van een koninklijke familie uit het Midden-Oosten. Harris gaf het geld echter uit aan vliegreizen, hotelovernachtingen, diners en de huur voor appartementen in Manhattan en Brooklyn.

Harris en Joo Hyun-bahn, die beiden vastzitten in New York, ontkennen schuldig te zijn.

De zaak komt op een ongelegen moment voor de recent bij de VN vertrokken Ban Ki-moon, die zich kandidaat wil stellen bij de komende presidentsverkiezingen in zijn land.