Syrië wijst Qatar en Saudi-Arabië af

18 januari 2017Leestijd: 1 minuut

BEIROET (ANP) – De deelname van Saudi-Arabië en Qatar aan het Syrië-overleg kan pas worden besproken als de twee landen stoppen met het geven van militaire steun aan de rebellen. Dat heeft de Syrische onderminister van Buitenlandse Zaken Faisal Meqdad woensdag gezegd. Hij lijkt daarmee de aanwezigheid Saudi-Arabië en Qatar bij het overleg in Astana af te wijzen.

,,Pas als Qatar en Saudi-Arabië hun steun voor terrorisme staken, kunnen we de kwestie bespreken of ze deel kunnen nemen aan het overleg”, zei de minister tegen de Libanese tv-zender Al-Mayadeen.

De gesprekken hebben maandag 23 januari plaats in de Kazachse hoofdstad Astana. Het overleg is een initiatief van Rusland, Iran en Turkije. Rusland en Iran zijn de belangrijkste bondgenoten van de regering van president Bashar Assad. Turkije steunt de rebellen, net als de Saudi’s en de Qatari’s.