Saudi-Arabië slaat alarm na cyberaanval

23 januari 2017Leestijd: 1 minuut

KHOBAR (ANP/RTR) – Saudi-Arabië heeft maandag alarm geslagen wegens cyberaanvallen, onder meer met een aangepaste versie van het beruchte Sharmoon-virus. Dat legde in 2012 al eens tienduizenden computers plat in het koninkrijk. Met name oliegigant Saudi Aramco werd hard getroffen.

Ditmaal meldde een chemisch concern ontwrichting van zijn internetverbinding en ook het computernetwerk van het ministerie van Werkgelegenheid werd aangevallen. Daar zouden echter geen data zijn verdwenen. De nationale telecomautoriteit adviseerde organisaties en bedrijven erg alert te zijn op Shamoon 2.

Volgens de staatstelevisie Al Ekhbariya zijn verscheidene Saudische instellingen doelwit. Over de omvang en de aangerichte schade werden geen mededelingen gedaan. Ook is onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de verspreiding van het virus. In vergelijkbare gevallen ging de beschuldigende vinger doorgaans uit naar hackers in dienst van gezworen vijand Iran.