Antonio Tajani nieuwe voorzitter EU-parlement

17 januari 2017Leestijd: 1 minuut

STRAATSBURG (ANP) – De Italiaanse christendemocraat Antonio Tajani (63) wordt de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement. De oud-EU-commissaris en vertrouweling van ex-premier Silvio Berlusconi versloeg dinsdag in Straatsburg in de vierde, beslissende stemronde zijn rivaal Gianni Pittella, een sociaaldemocraat, aldus verschillende bronnen, inclusief vanuit de fractie van Tajani, de Europese Volkspartij.

Tajani kreeg het vertrouwen van 351 afgevaardigden, Pittella 282. Hij volgt de sociaaldemocraat Martin Schulz op die de Duitse landelijke politiek ingaat. Tajani is voor de komende tweeënhalf jaar gekozen.

Door de verkiezing van Tajani zijn nu alle drie de topposities van de belangrijkste EU-instellingen in handen van de in de Europese Volkspartij (EVP) verenigde christendemocraten. Ook Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, een Luxemburger, en de Poolse voorzitter van de Europese Raad, ‘EU-president’ Donald Tusk, horen bij de EVP-familie.