Vertrouwelinge Park: ik ben onschuldig

19 december 2016Leestijd: 1 minuut

SEOUL (ANP/RTR) – Een vertrouwelinge van de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye ontkende maandag op de eerste dag van haar proces dat ze zich schuldig heeft gemaakt aan fraude en machtsmisbruik. De 60-jarige Choi Soon-sil benadrukte volgens Zuid-Koreaanse media dat ze nooit heeft ,,samengespannen” met Park of een voormalig medewerker van de president.

Choi speelt een hoofdrol in het schandaal rond de geplaagde president, die afzetting boven het hoofd hangt. Een meerderheid van de parlementariërs besloot eerder een afzettingsprocedure te starten tegen Park, die vanwege haar presidentiële immuniteit niet vervolgd kan worden.

De vriendin van de president toonde zich maandag strijdvaardig. Ze kondigde tijdens de hoorzitting aan alle aanklachten te zullen aanvechten. Aanklagers verdenken Choi er onder meer van bedrijven onder druk te hebben gezet om geld te doneren aan twee stichtingen die door haar werden gecontroleerd. Ook zou ze achter de schermen invloed hebben uitgeoefend op overheidsbeleid.