Veiligheidsraad neemt Israël-resolutie aan

23 december 2016Leestijd: 1 minuut

NEW YORK (ANP) – De Veiligheidsraad van de VN heeft vrijdag in New York de resolutie aanvaard waarin Israël wordt gevraagd te stoppen met het bouwen van nederzettingen op bezet Palestijns grondgebied. De afgevaardigde van de Verenigde Staten onthield zich van stemmen, ook al werd tot het laatste moment gelobbyd voor een Amerikaans veto.

Nieuw-Zeeland, Maleisië, Venezuela en Senegal eisten dat de Raad, die vijftien leden telt, zou stemmen over de resolutie nadat indiener Egypte die donderdag onder druk van Israël en de aanstaande president Donald Trump had ingetrokken.

Israël en Trump drongen vervolgens bij de VS sterk aan gebruik te maken van het vetorecht. Dat gebeurde ditmaal niet. Veertien gedelegeerden bleken voor, wat hun applaus opleverde. Het is voor het eerst in bijna acht jaar dat de VN-organisatie een resolutie aanneemt over Israël en de Palestijnen.