Timmermans waarschuwt Polen opnieuw

21 december 2016Leestijd: 1 minuut

BRUSSEL (ANP) – De Poolse regering krijgt opnieuw een waarschuwing van Brussel wegens schending van de Europese normen voor de rechtsstaat. Volgens de Europese Commissie is er nog steeds geen sprake van scheiding van de machten in het land en wordt de situatie onder de regering van premier Beata Szydlo alleen maar problematischer.

Vicevoorzitter Frans Timmermans zei woensdag in Brussel dat Warschau twee maanden de tijd krijgt om te reageren. Hij is al een jaar in een ‘dialoog’ met Polen verwikkeld over onder meer het constitutionele hof. Dinsdag werd Julia Przylebska, lid van de nationalistische regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), als tijdelijk voorzitter benoemd. Bovendien worden onwelgevallige media steeds meer aan banden gelegd.

Timmermans sluit verdere stappen, zoals de nog nooit eerder ingezette procedure om het stemrecht van een lidstaat op te schorten, niet uit. Maar daarvoor is de steun van alle lidstaten nodig.