Rechter: volledige bewaarplicht mag niet

21 december 2016Leestijd: 1 minuut

LUXEMBURG (ANP) – Overheden mogen niet zomaar alle gegevens van alle burgers laten bewaren. Zo’n totale bewaarplicht is in strijd met de wet, heeft het Europees Hof van Justitie woensdag bepaald. Landen mogen alleen laten opslaan wat per se nodig is om misdaad te bestrijden. Bovendien moet er goed toezicht op die gegevens zijn.

Het hof deed uitspraak in een zaak over bewaarplicht in Zweden en Groot-Brittannië. In Zweden moesten providers alle gegevens van hun gebruikers ,,stelselmatig en voortdurend” bewaren, zonder uitzondering. In Groot-Brittannië moesten providers dat een jaar lang doen. Eerder had het hof al een streep gezet door deze zogeheten dataretentie in Ierland.

Gebruikersgegevens zijn privéinformatie. Landen mogen het recht op privacy af en toe beperken, maar die uitzondering mag niet de regel worden, aldus het hof.

Nederland werkt ook aan een bewaarplicht. Het is niet bekend of de uitspraak van het hof daar gevolgen voor heeft.