‘Onthouding stem VS geen wraak op Netanyahu’

24 december 2016Leestijd: 1 minuut

WASHINGTON (ANP) – De onthouding van de VS bij de stemming vrijdag in de Veiligheidsraad over een Israël onwelgevallige resolutie was geen steek onder water van president Barack Obama richting de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Dat zei Obama’s vice-veiligheidsadviseur Ben Rhodes vrijdag in een interview met CNN.

,,Het beleid van de VS is al decennialang gekant tegen de nederzettingen. De reden dat we deze stap nu namen is omdat we de afgelopen jaren een versnelling in de groei van de nederzettingen hebben gezien. Als deze trend zich doorzet wordt de tweestatenoplossing onmogelijk”, zei Rhodes.

Israël voelde zich door Obama zwaar in de steek gelaten en heeft de hoop nu gevestigd op Trump. ,,De regering van Obama heeft niet alleen nagelaten Israël te beschermen tegen deze bendevorming in de VN, ze spande er achter de schermen mee samen”, aldus premier Benjamin Netanyahu.