Inwoners Berlijn herdenken slachtoffers

20 december 2016Leestijd: 1 minuut

BERLIJN (ANP) – Terwijl de gehavende truck die maandagavond in Berlijn door de mensenmenigte reed werd weggesleept, verschenen dinsdagmorgen ook de eerste herdenkingsplekken. Inwoners van Berlijn leggen in de directe omgeving van de kerstmarkt aan de Breitscheidplatz op diverse plaatsen rozen, kaarsen en teksten neer om de slachtoffers te herdenken.

,,In ons leven jullie verder”, staat op een kaart die iemand heeft achtergelaten. Een ander schreef: ,,Ik ben Berlijn. Voor meer menselijkheid en empathie.” De verwoeste kerststalletjes zijn van een afstandje nog te zien. Inmiddels hebben de autoriteiten de plaats des onheils grotendeels afgeschermd. De weg is afgesloten.

In de gebedsruimte van de Gedächtniskirche is een condoleanceregister geopend. Er vormde zich al meteen een rij van enkele honderden mensen die met hun handtekening hun medeleven willen tonen.

De aanslag kostte zeker twaalf mensen het leven. Circa vijftig mensen raakten gewond. Het dodental kan volgens de autoriteiten verder oplopen, want een deel van de slachtoffers is er ernstig aan toe. De nationaliteiten van de doden en gewonden zijn nog niet bekendgemaakt.