Française die man vermoordde nu echt vrij

28 december 2016Leestijd: 1 minuut

PARIJS (ANP/RTR) – Française Jacqueline Sauvage, die bekend werd door de moord op haar gewelddadige echtgenoot, is vrijgelaten. President François Hollande kondigde aan dat hij haar woensdag een presidentieel pardon heeft verleend dat een ,,onmiddellijk einde aan haar gevangenschap maakt”. Daarmee is een slepend juridisch proces ten einde gekomen.

De zaak-Sauvage deed in Frankrijk veel stof opwaaien. De vrouw schoot haar man in 2012 dood na een huwelijk dat ze omschreef als een 47 jaar durende hel vol misbruik en mishandeling. Tijdens haar proces groeide ze uit tot symbool van alle slachtoffers van huiselijk geweld. Het hielp haar niet direct: ze werd veroordeeld tot tien jaar celstraf.

Na massale steunbetuigingen besloot Hollande begin dit jaar dat ze onder voorwaarden vrij moest komen. Het Franse hof voor strafrechtstoepassing vond haar vrijlating echter niet verantwoord en stak er een stokje voor, nadat uit psychologisch onderzoek een negatief advies was gerold.

Hollande heeft nu besloten Sauvage een volledig pardon te verlenen. Van die bevoegdheid had hij nog maar een keer eerder gebruikgemaakt.