Doodstraf op retour in VS

21 december 2016Leestijd: 1 minuut

LOS ANGELES (ANP) – Het aantal doodvonnissen en executies in de VS is het afgelopen jaar sterk afgenomen. Voor het eerst in veertig jaar veroordeelden rechters in geen enkele staat meer dan tien mensen tot de dood. Er werden twintig doodvonnissen voltrokken.

Het laatste jaar dat er zo weinig executies waren was 1991. In 1999 werden nog 98 gevangenen gedood en dat was een recordjaar.

Volgens Amerikaanse media bleef de regio Los Angeles County koploper in het veroordelen tot de dood. Vier criminelen kregen de hoogste straf. In de hele staat Californië hoorden negen criminelen de ultieme veroordeling en dat was het meest van alle staten. In Californische gevangenissen zitten 750 criminelen in de zogenoemde Death Row, maar in de staat zijn de afgelopen tien jaar geen executies geweest.

Ongemak

Bij de executies waren Georgia en Texas het meest actief met respectievelijk negen en zeven gevallen. De andere executies waren in Alabama (twee) en in Missouri en Florida.

Volgens het Amerikaanse landelijke informatiecentrum voor doodstraffen keert het land zich duidelijk af van de doodstraf als ultieme straf en groeit elk jaar het ongemak van Amerikaanse volk als het over de doodstraf gaat.