Burgemeester Berlijn: sluit u niet op in huis

21 december 2016Leestijd: 1 minuut

BERLIJN (ANP/DPA) – De burgemeester van Berlijn heeft de bevolking opgeroepen ,,niet bang te zijn”. Mensen moeten weliswaar waakzaam zijn, zei Michael Müller dinsdag tegen de ZDF, maar het is ,,funest als mensen zichzelf in hun huizen opsluiten en niet meer naar buiten gaan”.

De SPD-burgemeester erkende dat de situatie gespannen is na de aanslag van maandagavond, die elf bezoekers van een kerstmarkt en een Poolse vrachtwagenchauffeur het leven kostte. De dader is nog voortvluchtig en de politie zet groot in om hem snel te vinden. Op veel plaatsen in de stad is het duidelijk merkbaar dat meer agenten op de been zijn dan anders.

Voor politici die de aanslag aangrijpen voor hun eigen ,,partijpolitieke doelen” heeft Müller geen goed woord over. ,,Vooral wat we allemaal uit Beieren horen, is in deze situatie werkelijk onfatsoenlijk”, vindt hij. Müller doelt op uitspraken van CDU-chef Horst Seehofer, die na het geweld direct zei dat het asiel- en veiligheidsbeleid op de schop moet. De CSU pleit al langer voor strengere asielwetgeving en wil bijvoorbeeld het leger de straat op kunnen sturen.