‘Trump gunt Israël heel Jeruzalem’

26 september 2016Leestijd: 1 minuut

NEW YORK (ANP/DPA) – Donald Trump wil Jeruzalem als ongedeelde hoofdstad van Israël erkennen. Dat heeft de presidentskandidaat van de Amerikaanse Republikeinse Partij volgens de Israëlische krant Haaretz zondag gezegd in een gesprek met premier Benjamin Netanyahu.

Verder zei Trump dat militaire hulp aan Israël en samenwerking bij het ontwikkelen van een verdediging tegen raketten, ,,een uitstekende investering voor Amerika” zou zijn.

De Palestijnen eisen het door Israël geannexeerde oosten van Jeruzalem op als hoofdstad van hun toekomstige staat.

Netanyahu sprak zondag ook met Hillary Clinton, Trumps belangrijkste rivale in de strijd om het Amerikaanse presidentschap in november. De vroegere minister van Buitenlandse Zaken noemde een sterk en veilig Israël essentieel voor de Verenigde Staten, schreef Haaretz. Zij sprak zich uit tegen iedere poging om van buitenaf een oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict op te leggen, ook door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Netanyahu verbleef in New York voor de Algemene Vergadering van de VN.