‘Schade aardbeving Italië rond 4 miljard’

23 september 2016Leestijd: 1 minuut

ROME (ANP) – De schade die de aardbeving van vorige maand in Midden-Italië heeft aangericht, wordt geschat op ongeveer 4 miljard euro. Maar de getroffen burgers mogen erop rekenen dat alles weer wordt zoals het was, verzekerde premier Matteo Renzi vrijdag.

Ruim 2500 mensen verblijven nog in tenten. Waarschijnlijk kunnen velen komend weekeinde verhuizen naar een comfortabeler onderkomen, beloofde de Burgerbescherming. De burgemeester van het zwaar getroffen Amatrice wil tentbewoners desnoods onderbrengen in hotelkamers. Er is ook haast bij, want de herfst is begonnen. In de Apennijnen kan het ook in oktober al flink sneeuwen.

De komende zeven maanden verrijzen noodwoningen, die de getroffen inwoners moeten herbergen tot ze hun eigen huizen weer kunnen betrekken. De autoriteiten zeggen vervolgens zo snel mogelijk te willen beginnen met de wederopbouw. Veel aardbevingsslachtoffers nemen de toezeggingen echter met een korrel zout, met de nog altijd niet voltooide herbouw van het in 2009 verwoeste L’Aquila in gedachte.

Naschokken

De nieuwe huizen voor de gedupeerden worden aardbevingsbestendig gebouwd, zei de coördinator die door de regering is aangesteld voor de klus. Volgens deskundigen ontbrak het daaraan bij veel vorige maand ingestorte panden. Er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke overtredingen van de bouwvoorschriften.

De aardbeving, die 297 mensen het leven kostte, voltrok zich komend weekeinde precies een maand geleden. De aarde is nog altijd onrustig in het rampgebied. Ook in de nacht van donderdag op vrijdag zijn er weer naschokken gevoeld.