Referendum Schotland ‘nog steeds optie’

27 september 2016Leestijd: 1 minuut

LONDEN (ANP) – Schotland blijft dreigen met een nieuw referendum over onafhankelijkheid. Zo’n stemming ,,moet een optie blijven” wanneer Schotland met een Brexit uit de gemeenschappelijke Europese markt dreigt te worden gedwongen. De Schotse premier Nicola Sturgeon zei dat dinsdag tijdens een toespraak in Londen.

Sturgeon wil duidelijkheid van de nieuwe Britse regering. ,,Het zou helpen om meer te weten over de gedachtegang van de regering. Iedereen zou profiteren van duidelijkheid”, aldus Sturgeon.

Sturgeon leidt de Schotse Nationale Partij. Ze kwam in 2014 aan de macht nadat haar partijgenoot Alex Salmond een referendum over onafhankelijkheid had verloren. Bij het brexit-referendum was Sturgeon een van de leiders van het remain-kamp. De meeste Schotten wilden binnen de EU blijven, de Engelsen en Welsh wilden juist in meerderheid uit de unie.