President Oezbekistan in kritieke toestand

02 september 2016Leestijd: 1 minuut

TASJKENT (ANP) – De Oezbeekse president Islam Karimov (78) ligt in kritieke toestand op de intensive care na een hersenbloeding, zo bevestigen de autoriteiten.

,,Met pijn in het hart melden we u dat de gezondheid van onze president snel achteruitgaat en dat de artsen het als kritiek zien,” zo zegt de overheid. Over de gezondheidstoestand van Karimov worden normaal geen mededelingen gedaan.

Organisaties voor de mensenrechten bestempelen de president als een dictator die met ijzeren vuist regeert. Karimov leidt de voormalige Sovjetrepubliek al sinds de onafhankelijkheid in 1991. Zijn dood zal volgens insiders leiden tot politieke instabiliteit. In de regio zijn moslimmilitanten aanwezig.

Volgens sommige media zou Karimov al overleden zijn. Eerder werden foto’s gepubliceerd die zouden aantonen dat de familiebegraafplaats in orde gemaakt werd.