Poetin dringt aan op bevriezing olieproductie

02 september 2016Leestijd: 1 minuut

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) – Rusland en de lidstaten van oliekartel OPEC moeten tot overeenstemming kunnen komen over een bevriezing van de olieproductie, ook als Iran niet aan zo’n deal wenst mee te werken. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin vrijdag.

Olieproducenten slagen er al maanden niet in om een compromis te bereiken over maatregelen die de olieprijs kunnen opkrikken. Binnen de OPEC lukte het tot nu toe niet om afspraken te maken over de bevriezing van de productie, mede omdat Iran daar niet aan mee wil werken nu de handelssancties tegen dat land pas sinds begin dit jaar zijn opgeheven.

Rusland, dat geen lid is van de OPEC, wilde eerder dit jaar meewerken aan een compromis, maar dat sneuvelde op de tegenwerking van Iran. Volgens Poetin zou het uit economisch oogpunt nog altijd ,,logisch” zijn als er alsnog een akkoord wordt gesloten. Iran kan daarbij de vrijheid worden gegund zijn, vooralsnog lage, olieproductie wel op te voeren, zei hij.