Parijs toont ambitie met autoloze zondag

25 september 2016Leestijd: 1 minuut

PARIJS (ANP/RTR) – Parijs heeft met meer ambitie de autoloze zondag gevierd dan vorig jaar. Ditmaal was de helft van de straten, meer dan 650 kilometer, verboden gebied voor snelverkeer. De actie is onderdeel van de strijd van burgemeester Anne Hidalgo tegen de luchtvervuiling in de Franse hoofdstad.

Hele families en grote gezelschappen toeristen maakten van de gelegenheid gebruik om te wandelen op de doorgaans zeer drukke avenues in het centrum, rond de Eiffeltoren en op de Champs-lysées. Overal in de stad gaven skaters demonstraties en de Seine-oever in de buurt van het stadhuis was ingericht als picknickplaats.

In de verkiezingscampagne die Hidalgo in 2014 voerde, was het stedelijk milieu een belangrijk onderwerp. Haar doel was onder meer aan te tonen dat Parijs kan functioneren zonder auto’s. Een van de eerste besluiten die het stadsbestuur onder haar leiding nam was de verbanning van vervuilende diesels, gemaakt voor 2011. Voor het eind van dit decennium moeten die uit het stadsbeeld zijn verdwenen. Sinds 1 juli mogen auto’s van voor 1997 en motoren van voor juni 1999 een groot deel van de dag niet rijden.