Nijmeijer wil bouwen aan betere maatschappij

23 september 2016Leestijd: 2 minuten

CARTAGENA (ANP) – Tanja Nijmeijer blijft voorlopig in Colombia, waar maandag het historisch vredesakkoord wordt ondertekend dat een eind maakt aan ruim vijftig jaar burgeroorlog. Het Nederlandse lid van de guerrillabeweging FARC wil er helpen aan ,,het opbouwen van een betere maatschappij”. Dat heeft ze gezegd in een radio-interview dat de VPRO vrijdagavond uitzond. Ze ambieert geen politieke carrière, maar ,,als dat moet, dan moet het.”

Nijmeijer behoort sinds 2003 tot de gewapende rebellen en maakte de voorbije jaren deel uit van de delegatie die op Cuba de vredesonderhandelingen voerde met de Colombiaanse regering. Een terugkeer naar Nederland zit er op korte termijn niet in omdat ze op de opsporingslijst van Interpol staat en daarmee uitlevering aan de Verenigde Staten riskeert. ,,Ik zou het fijn vinden naar Nederland te kunnen, weer Nederlands om me heen te horen, het landschap te zien, maar vooral mijn familie.”

Nijmeijer ziet de nabije toekomst in haar zelfgekozen tweede vaderland in Zuid-Amerika met vertrouwen terug door de amnestieregeling die is afgesproken voor FARC-strijders die geen misdaden tegen de menselijkheid hebben gepleegd. ,,Mensen kunnen zeggen wat ze willen, maar je weet zelf wat voor rol je hebt gespeeld. Ik heb mijn geweten echt schoon.”

Verboden organisatie

Om de overgang van een verboden organisatie naar een politieke mogelijk te maken, moet FARC de wapens neerleggen. Nijmeijer vertelde totaal geen moeite te hebben haar geweer, jarenlang een extra ,,lichaamsdeel”, in te leveren. ,,Als bewezen is dat politieke deelname mogelijk is en dat er geen bedreigingen meer zijn van buitenaf hebben we die wapens niet meer nodig. Ze zijn dan een hoopje ijzer. Voor ons was het een middel in een bepaalde periode om onze levens te redden, om onszelf te verdedigen. ”

Wat het akkoord juridisch gezien voor haar persoonlijk, als niet-Colombiaanse gaat betekenen, is nog niet duidelijk. ,,Op dit moment zijn we bezig met de discussies. Ik ben niet de enige buitenlandse. Onze advocaat raadt aan daar niet over te spreken.”