NASA wil meer leren over oorsprong aarde

07 september 2016Leestijd: 1 minuut

CAPE CANAVERAL (ANP/RTR) – NASA heeft dinsdag bekendgemaakt dat het groen licht heeft gegeven voor de lancering van een Amerikaanse ruimtesonde richting een asteroïde, om zo meer te leren over de oorsprong van de aarde en misschien wel van ons hele zonnestelsel.

Een Atlas 5-raket moet donderdag worden gelanceerd vanaf Cape Canaveral met aan boord de robotonderzoeker Osiris-Rex. Deze wordt op een zeven jaar durende missie gestuurd richting de 500 meter brede asteroïde met de naam Bennu, die in ongeveer dezelfde baan draait om de zon als de aarde.

De asteroïde wordt verwarmd door de zon en het is de taak van Osiris-Rex om de baan van Bennu in kaart te brengen. NASA hoopt met deze missie ook meer te weten te komen over fotografie in en het in kaart brengen van de ruimte, om zo toekomstige technieken te kunnen verbeteren.

Aarde raken

Wetenschappers schatten dat er een kans is van 1 op 800 dat Bennu over 166 jaar de aarde raakt.

Het project kost zo’n 1 miljard dollar (bijna 890 miljoen euro).