Khamenei steekt spaak in wiel Ahmadinejad

26 september 2016Leestijd: 1 minuut

TEHERAN (ANP) – De opperste leider van Iran ziet niets in een nieuwe ambtstermijn voor oud-president Mahmoud Ahmadinejad. Ayatollah Ali Khamenei steekt dan wel geen stokje voor een nieuwe gooi van Ahmadinejad naar het presidentschap, maar ontraadt hem die wel, melden Iraanse media. Dat komt volgens deskundigen echter haast op hetzelfde neer.

De ultraconservatieve populist Ahmadinejad kondigde in april aan dat hij zich kandidaat stelt om de huidige president Hassan Rohani volgend jaar van een tweede regeertermijn te houden. De 59-jarige Ahmadinejad was de voorganger van Rohani en diende vanaf 2005 al acht jaar.

Ahmadinejad leek weer hoge ogen te kunnen gooien als conservatieve uitdager van de gematigde Rohani. Die wacht nog altijd op de beloofde vruchten van het atoomakkoord dat hij met de grote mogendheden sloot en is dus kwetsbaar. Ahmadinejads kandidatuur is echter voor hemzelf noch voor Iran goed, meent Khamenei volgens het Iraanse persbureau Tasnim.