Justitie VS ziet aanslagen als terreurdaad

20 september 2016Leestijd: 2 minuten

NEW YORK (ANP/RTR) – Het Openbaar Ministerie in New York en New Jersey beschouwt de aanslagen in New York en New Jersey als terreurdaden. Het onderzoek door justitie wordt nu dan ook als zodanig gevoerd, zei minister van Justitie Loretta Lynch dinsdag.

Gouverneur Andrew Cuomo van de staat New York zei zondagavond nog geen reden te hebben te denken dat de opgepakte verdachte Ahmad Khan Rahami tot een terroristische cel behoort. Door een aanslag in de uitgaanswijk Chelsea raakten zaterdag 29 mensen gewond. Ook zou de verdachte betrokken zijn bij de bomaanslag in New Jersey zaterdag.

De 28-jarige Rahami is geboren in Afghanistan. De verdachte zat eerder in de cel omdat hij weigerde enkele snelheidsboetes te betalen. Ook werd hij in 2014 verdacht van betrokkenheid bij een steekpartij, maar dat kon niet bewezen worden. Hij is inmiddels al aangeklaagd voor poging tot moord op politieagenten, aldus de aanklager. Ook wordt hij aangeklaagd voor illegaal wapenbezit en illegaal wapenbezit met een onwettig doel. Er is 5,2 miljoen dollar borg geëist.

Nadat zijn huis in Elizabeth was doorzocht, werd Rahami maandag in Linden (New Jersey) in de boeien geslagen na een vuurgevecht. Twee agenten raakten gewond. Een werd geraakt in zijn kogelwerende vest, de andere werd in zijn hand geschoten.

Rahami zou volgens Amerikaanse media korte tijd rechten hebben gestudeerd . Op de middelbare school werd hij omschreven als de ,,clown van de klas”. Niet lang geleden zou hij actief zijn geworden binnen de moslimgemeenschap. Volgens een vriend bezocht Rahami een paar jaar geleden Afghanistan.