Irak herovert stadje bij Mosul op IS

22 september 2016Leestijd: 1 minuut

TIKRIT (ANP) – Het Iraakse leger heeft het stadje Shirqat in de buurt van de miljoenenstad Mosul heroverd op Islamitische Staat. Daarmee komt het gezag in Bagdad weer een stapje dichterbij Mosul, de tweede stad va het land die sinds 2014 in handen is van terreurbeweging IS.

Shirqat ligt aan de Tigris, zo’n 100 kilometer ten zuiden van Mosul. Iraakse troepen hadden de stad al maanden omsingeld, met hulp van door Iran gesteunde sjiitische milities. Volgens een legerwoordvoerder waren de milities afgelopen week echter niet bij de beslissende gevechten betrokken. Het offensief werd ook ondersteund door Amerikaanse gevechtsvliegtuigen.

Irak en de Verenigde Staten hebben aangegeven dat de aanval op Mosul mogelijk deze maand nog wordt ingezet. De inwoners van het overwegend soennitische Mosul zullen wat dat betreft in de gaten houden hoe de bevolking van Shirqat wordt behandeld. In het verleden moesten soennieten in op IS heroverde steden het regelmatig ontgelden. Na de herovering van Fallujah in juni werden tientallen soennitische burgers opgepakt, mishandeld en zelfs gemarteld door strijders van sjiitische milities.