Geen doorbraak over wapenstilstand Syrië

23 september 2016Leestijd: 1 minuut

NEW YORK (ANP) – Rusland en de Verenigde Staten zijn er donderdag (lokale tijd) niet in geslaagd de wapenstilstand in Syrië nieuw leven in te blazen. Dat bleek na een bijeenkomst van Internationale Steungroep voor Syrië (ISSG) in New York.

De Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) zei naderhand dat Washington niet de enige partij kan zijn die de deur openhoudt voor vrede. ,,Als de Russen met constructieve voorstellen komen, zullen we luisteren”, stelde Kerry.

De speciale VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, bestempelde de bijeenkomst als ,,lang, pijnlijk en teleurstellend”. ,,Het goede nieuws is dat Rusland en de VS hebben afgesproken zich in te zetten voor een mogelijk herstel van het bestand”, aldus de diplomaat.

Wederzijds vertrouwen

Nederland heeft tijdens het overleg bij monde van minister Bert Koenders onder meer opgeroepen alle vliegtuigen uit de lucht te houden. ,,Om te beginnen voor een week om wederzijds vertrouwen te kunnen wekken”, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het staakt-het-vuren tussen strijdende partijen in Syrië kwam eerder vroegtijdig ten einde. Zij beschuldigden elkaar om het hardst van het aan de laars lappen van het bestand.

Foute signaal

Het geweld in Syrië dreigt ondertussen verder op te laaien. De Syrische regering kondigde donderdag een nieuw offensief aan tegen de opstandelingen in delen van Aleppo. Gevechtsvliegtuigen hebben boven de stad weer zware bombardementen uitgevoerd.

Minister Koenders had geen goed woord over voor het geplande offensief. ,,Het stuurt het foute signaal”, zei de bewindsman. Ook Kerry sprak zijn zorgen uit.