EU zal FARC schrappen van ‘terreurlijst’

26 september 2016Leestijd: 1 minuut

BRUSSEL/CARTAGENA (ANP) – De Europese Unie gaat de Colombiaanse terreurbeweging FARC (Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia) van de lijst terroristische organisaties schrappen. Dit heeft de buitenlandchef van de Europese Unie, Federica Mogherini, maandag aangekondigd.

De FARC tekent maandagavond in de Colombiaanse havenstad Cartagena een vredesakkoord met de regering, waarmee een einde komt aan meer dan een halve eeuw bloedvergieten.

De FARC is een oorspronkelijk extreemlinkse guerrillabeweging uit de jaren zestig die zich sinds de jaren negentig op onder meer ontvoeringen en drugscriminaliteit heeft toegelegd. De beweging telde in die jaren naar schatting 20.000 strijders en verwierf de bijnaam ‘narcoguerrilla’. Nu zijn er nog hooguit 7000 FARC-strijders, die overeenkomstig het verdrag de wapens moeten neerleggen.

Referendum

Op zondag 2 oktober spreekt de Colombiaanse bevolking zich in een referendum uit over het vredesakkoord. Aangenomen wordt dat de kiezers instemmen met het akkoord dat president Juan Manuel Santos heeft gesloten met de militair in de verdrukking geraakte terreurgroep. Voor Santos in 2010 president werd, was hij minister van Defensie (2006-2009). In die tijd leed de FARC zware nederlagen. Santos dankte maandagmorgen de strijdkrachten. Zij zijn het die ons naar deze historische dag en deze overwinning hebben gebracht, aldus de president.

Santos tekent samen met FARC-leider Rodrigo Lodoño Echeverri, ook bekend als Timochenko, het akkoord in aanwezigheid van buitenlandse gasten, onder wie minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders uit Nederland.