EU en Turkije willen frustraties wegwerken

02 september 2016Leestijd: 1 minuut

BRATISLAVA (ANP) – De betrekkingen tussen de Europese Unie en Turkije worden nu gekenmerkt door ,,wederzijdse frustratie’’, maar aan beide kanten bestaat de wil de meningsverschillen te overbruggen en de relaties te normaliseren. Dat zei de Slowaakse minister Miroslav Lajcak vrijdag in Bratislava, waar de EU-ministers van Buitenlandse Zaken bijeen zijn.

De EU veroordeelde de recente couppoging in Turkije, maar het is cruciaal begrip te hebben voor de emoties die de verijdelde staatsgreep teweeg heeft gebracht, zei minister Bert Koenders. Van groot belang blijft dat het land de rechtsstaat en mensenrechten respecteert, benadrukten Koenders en zijn Italiaanse ambtgenoot Paolo Gentiloni.

De Duitse minister Frans-Walter Steinmeier formuleerde het iets scherper: ,,We moeten beoordelen hoe Turkije omgaat met de (vermeende) coupplegers, verwijzend naar de duizenden arrestaties en andere strafmaatregelen.