Deense zwarte school ‘voert apartheid in’

07 september 2016Leestijd: 1 minuut

KOPENHAGEN (ANP) – Een middelbare school in het Deense Aarhus plaatst autochtone leerlingen met ingang van dit schooljaar bij elkaar. Met de ,,noodmaatregel” hoopt de leiding van de zwarte school meer leerlingen van Deense origine te trekken, melden de media. Leerlingen klagen dat de school apartheid heeft ingevoerd.

Het Langkr Gymnasium zag het aantal allochtone leerlingen de afgelopen jaren razendsnel stijgen, zei rector Yago Bundgaard tegen de krant Jyllands Posten. Maakten zij tien jaar geleden nog een kwart van de leerlingen uit, nu is dat al driekwart. Om te voorkomen dat ook de laatste autochtone scholieren wegtrekken, verspreidt Bundgaard hen niet langer over alle klassen. Ruim de helft van de nieuwe eersteklassers belandt in een geheel ‘zwarte’ klas, de anderen in een gemengde.

Bundgaard kan naar eigen zeggen niet anders. Hij stelde twaalf jaar geleden al een quotasysteem voor, maar de regering zag daar niets in.