Clinton, Trump voor het eerst samen bij kiezer

06 september 2016Leestijd: 1 minuut

NEW YORK (ANP) – De twee Amerikaanse presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump verschijnen woensdag voor het eerst tijdens de campagne samen voor de kiezers en de camera. De Democraat en de Republikein gaan niet met elkaar in debat, maar spreken afzonderlijk met hun gehoor van veteranen.

De bijeenkomst op primetime wordt rechtstreeks uitgezonden door twee Amerikaanse nieuwszenders. Het ‘Opperbevelhebbers-forum’ is georganiseerd door een belangenvereniging van militairen die in Irak en Afghanistan hebben gediend.

Aan vragen voor de beide presidentskandidaten ontbreekt het ongetwijfeld niet. Het buitenland- en veiligheidsbeleid is een van de belangrijkste terreinen waarop ze elkaar de afgelopen maanden in de haren zijn gevlogen. Trump beroept zich er bijvoorbeeld op zich indertijd tegen de inval in Irak te hebben verzet, terwijl Clinton die juist bepleitte. Ook beticht hij Clinton ervan het islamitisch extremisme te bagatelliseren. Zij op haar beurt stelt dat Trumps kennis tekortschiet en zijn persoonlijkheid ongeschikt is om het opperbevel over het Amerikaanse leger te voeren.

De Amerikaanse kiezer moet nog twee weken langer wachten op het eerste verkiezingsdebat tussen de twee rivalen.