Paus komt met grote schoonmaak Vaticaan

31 augustus 2016Leestijd: 1 minuut

VATICAANSTAD (ANP) – Paus Franciscus heeft woensdag een ingrijpende reorganisatie van het Vaticaan aangekondigd. Hij komt daarmee de belofte na dat hij schoon schip zou maken, die hij deed bij zijn aantreden ruim drie jaar geleden.

In een zogenoemde Motu Proprio, een document ,,op eigen initiatief” zegt hij onder andere dat vier kantoren binnen het Vaticaan zullen samengaan tot een ministerie voor integrale ontwikkeling van de mensheid. De kerkvorst neemt de portefeuille migratie voorlopig onder eigen hoede.

De kerkelijke zetel wordt al jaren achtervolgd door schandalen en beschuldigingen van corruptie en hebberigheid. Bij zijn aantreden pleitte Franciscus voor een grote schoonmaak die zal leiden tot een ,,arme kerk voor de armen”.