Beroemde fotograaf Riboud overleden

31 augustus 2016Leestijd: 1 minuut

PARIJS (ANP) – De wereldberoemde Franse fotograaf Marc Riboud is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie woensdag bekendgemaakt. Riboud werd geboren in Lyon en vestigde zich in 1952 in Parijs. Daar ontmoette hij Robert Capa en Henri Cartier-Bresson om zich vervolgens aan te sluiten bij hun fotopersbureau Magnum. Hij legde veel eer in met onder meer talrijke reportages in het verre oosten, waaronder in China ten tijde van het Mao-regime.

Een van zijn bekendste afbeeldingen is het ‘Bloemenmeisje’ uit 1967. Daarop is een jonge activiste tegen de Vietnamoorlog te zien met een bloem in de hand tegenover een rijtje militairen met het geweer in de aanslag. Riboud maakte wereldwijd ook grote indruk met de ‘Schilder van de Eiffeltoren’, een man die op grote hoogte als een balletdanser de smeedijzeren onderdelen in de verf zet.