Rutte trots en teleurgesteld

05 juli 2016Leestijd: 1 minuut

STRAATSBURG (ANP) – Trots en teleurgesteld. Zo beschreef premier Mark Rutte dinsdag zijn gevoelens over het Nederlandse EU-voorzitterschap van de afgelopen zes maanden. Hij legde hier verantwoording over af in het Europees Parlement in Straatsburg.

Rutte toonde zich trots op de ,,concrete resultaten’’ die het afgelopen halfjaar zijn behaald. Maar het Britse brexitbesluit stelde hem teleur. Hij beschreef dat als een ,,schokgolf’’. ,,Dit creëert een groot probleem. We zijn op onontgonnen terrein. En zelfs als we deze scheiding perfect oplossen, zijn onze problemen niet verdwenen.’’

De premier doelde hiermee op het brede euroscepticisme in Europa. Hij stelde daar tegenover dat Europese samenwerking resultaten kan opleveren die individuele lidstaten nooit alleen zouden kunnen bereiken. Als ,,duidelijkste’’ voorbeeld hiervan noemde Rutte de afspraken met Turkije over migratie.