Rajoy doet toch poging coalitie te vormen

05 juli 2016Leestijd: 1 minuut

MADRID (ANP/DPA) – De Spaanse demissionair premier Mariano Rajoy doet opnieuw een poging om een regering te vormen. Eind juni lukte hem dit nog niet, omdat zowel de sociaaldemocraten van de PSOE als de liberalen van Ciudadanos steun weigerden.

Rajoy praat nu met andere kandidaten. Hij sprak dinsdag in Madrid met vertegenwoordigers van de Coalición Canaria. Die partij met een zetel, is bereid tot samenwerking met de conservatieve Partido Popular van Rajoy, mits die partij water bij de wijn doet.

Het is nog onduidelijk wanneer de twee partijen verder praten. Overigens zal Rajoy nog andere partijen over de streep moeten trekken om tot een meerderheid te komen. Er zijn echter weinig opties. Het radicaal-linkse Podemos is de enige andere kandidaat, maar zo’n coaltie is ondenkbaar. PP heeft zelf slechts 137 van de 350 zetels in het parlement. De kans is dus groot dat de gesprekken mislukken en er een linkse coalitie zal moeten komen, zonder de PP.