‘Queen’ maant tot kalmte

02 juli 2016Leestijd: 1 minuut

EDINBURG/LONDEN (ANP) – De Britse koningin Elizabeth II heeft zaterdag in Schotland opgeroepen tijd te maken om rustig na te denken en om zaken te overwegen. Ze riep de Britten op ,,kalm en bedaard te blijven”.

Ze doelde hoogstwaarschijnlijk op de problemen die zich met het referendum van 23 juni over het EU-lidmaatschap hebben aangediend. Het referendum heeft een diepe verdeeldheid getoond tussen noord en zuid en tussen de bevolkingsgroepen die al of niet van de globalisering profiteren. Bovendien blijkt dat de voorstanders van een brexit hier helemaal geen plan voor hebben. Een kleine meerderheid sprak zich uit voor het vertrek uit de Europese Unie.

De koningin sprak zaterdag in de Schotse hoofdstad Edinburgh bij de opening van het Schotse parlement. In Schotland stemde 62 procent voor EU-lidmaatschap. In heel het land zijn zaterdag demonstraties voor de EU. In Londen zijn tienduizenden EU-aanhangers op de been volgens Britse media.