President Kiir gelast staakt-het-vuren

11 juli 2016Leestijd: 1 minuut

JUBA (ANP) – De president van Zuid-Sudan Salva Kiir heeft de militairen van zijn leger SPLA maandag opgedragen de wapens neer te leggen. Hij zei ook nog altijd bereid te zijn samen te werken met zijn rivaal Riek Machar, de huidige vicepresident. De voorbij dagen dreigden hevige vuurgevechten in hoofdstad Juba het jonge Afrikaanse land opnieuw in een burgeroorlog te storten.

,,Het is op dit moment kalm en die situatie moet zo blijven”, Kiirs woordvoerder Ateny Wek Ateny. ,,De president heeft alle commandanten van de SPLA opdracht gegeven een staakt-het-vuren in acht te nemen.” Hij voegde eraan toe dat leden van de strijdkrachten van Machar (SPLA-IO) die zich overgeven bescherming moeten krijgen.

Machar toonde zich na de aanvallen op zijn troepen sceptisch. Toch vroeg de voormalig rebellenleider zijn manschappen maandag om zelfbeheersing.