Oostenrijkse presidentsverkiezing moet over

01 juli 2016Leestijd: 1 minuut

WENEN (ANP/DPA) – De Oostenrijkse presidentsverkiezing moet worden herhaald wegens onregelmatigheden bij het tellen van de stemmen. Dit heeft het constitutionele hof van het land vrijdag beslist.

De presidentsverkiezing was met een verschil van 31.000 stemmen gewonnen door Alexander Van der Bellen, de onafhankelijke kandidaat die steun kreeg van de Groenen. De uiterst rechtse FP-kandidaat Norbert Hofer had het nakijken.

,,De beslissing maakt niemand tot verliezer of winnaar”, verklaarde de voorzitter van het grondwettelijk hof, Gerhart Holzinger. ,,Het oordeel dient ertoe het vertrouwen in de rechtsstaat en de democratie te versterken.”

De FP had de verkiezing na de krappe nederlaag van haar kandidaat betwist. Volgens de partij was er sprake geweest van ,,talrijke schendingen van de wet” in de kiesdistricten.

De nieuwe president zou komende week beëdigd moeten worden. Nu neemt het driekoppige presidium van de Nationale Raad (het lagerhuis van het parlement), waartoe ook Hofer behoort, de functie van staatshoofd voorlopig waar. Nieuwe verkiezingen zullen naar verwachting in het najaar worden gehouden.