Moordaanslag op IS-bestrijder mislukt

02 juli 2016Leestijd: 1 minuut

KABOEL (ANP/RTR) – En zelfmoordaanslag op de leider van een Afghaanse groepering die strijdt tegen terroristen van Islamitische Staat is zaterdag mislukt. Wel kwamen ten minste twee omstanders, onder wie een jongetje, om het leven door de explosie. Zeventien mensen raakten gewond.

Volgens een woordvoerder van de gouverneur van de provincie Nangarhar had de aanvaller het gemunt op commandant Haji Hayat Khan, die per auto op weg was naar Jalalabad. Diens lijfwachten zagen een verdachte man op een motor naderen. Toen die niet reageerde op een stopteken openden ze het vuur. De belager slaagde er nog wel in zijn bomgordel tot ontploffing te brengen. Khan en zijn bewakers bleven ongedeerd.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. In Nangarhar zijn behalve IS-cellen ook militante opstandelingen van de Taliban en het Haqqani-netwerk actief.