Leiders NAVO-landen bijeen in Warschau

08 juli 2016Leestijd: 1 minuut

WARSCHAU (ANP) – De leiders van de 28 lidstaten van de NAVO komen vrijdag en zaterdag bijeen in Warschau. In het nationale stadion van Polen nemen zij besluiten die een antwoord moeten geven op de dreigingen die vanuit het oosten en zuiden op Europa afkomen.

Zo wordt besloten om een multinationale troepenmacht van 4000 man naar Polen en de Baltische staten te sturen, als reactie op de Russische agressie in Oekraïne. De bestrijding van Islamitische Staat en steun aan landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika staan ook hoog op de agenda, evenals het tegengaan van migratie, de samenwerking met de Europese Unie en de hoogte van de nationale defensiebudgetten.

Op de tweejaarlijkse top van het militaire bondgenootschap geven 18 presidenten, 21 regeringsleiders en 80 ministers acte de présence, onder wie de Amerikaanse president Barack Obama. Namens Nederland zijn premier Mark Rutte en de minsters Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) en Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) aanwezig.