FARC-eenheid weigert wapens in te leveren

07 juli 2016Leestijd: 1 minuut

BOGOTA (ANP) – Het vredesakkoord tussen rebellenbeweging FARC en de Colombiaanse regering stuit op weerstand binnen de FARC. Voor het eerst liet woensdag een eenheid van de groepering weten de wapens niet neer te zullen leggen.

,,We hebben besloten niet te demobiliseren. We zetten het gevecht om voor en door het volk de macht te grijpen voort”, verklaarde het Armando Rios-front. Deze eenheid is vooral bekend van de jarenlange gijzeling van politica Ingrid Betancourt. Zij zat vast in de jungle tussen 2002 en 2008.

In de Cubaanse hoofdstad Havana onderhandelen delegaties van de guerillabeweging en de regering al ruim drie jaar over vrede. Eind juni kwam er eindelijk een belangrijk resultaat: een officiële wapenstilstand. De weigering van de eenheid is een tegenslag voor het proces.

President van Colombia Juan Manuel Santos reageerde fel. ,,Wie twijfels heeft, kan ze maar beter terzijde schuiven en zich bij het akkoord aansluiten. Dit is de laatste kans die ze krijgen om hun levens te veranderen. Anders eindigen ze, dat verzeker ik u, in een graf of in de gevangenis”, aldus het staatshoofd.