EU-parlement steunt grenswacht EU

06 juli 2016Leestijd: 1 minuut

STRAATSBURG (ANP) – Het Europees Parlement heeft woensdag in Straatsburg ingestemd met de vorming van een Europese grens- en kustwacht. Het informele akkoord dat de Europese instellingen onlangs bereikten, werd met ruime meerderheid bekrachtigd.

Frontex, het Europese grensagentschap in Warschau, wordt uitgebouwd en kan vanaf het eind van de zomer de bewaking van de Europese buitengrenzen gaan versterken. Dat gebeurt echter pas als een lidstaat zijn grenzen niet meer kan beveiligen en om hulp vraagt.

De lidstaten moeten snel 1500 grenswachten en allerlei materieel kunnen leveren in geval van een crisis. Nederland levert vijftig medewerkers aan de ‘grenswachtpool’. De nieuwe dienst gaat bovendien het terugsturen van afgewezen asielzoekers Europees coördineren.

De wetgeving is in ongeveer een halfjaar goedgekeurd, voor Europese begrippen een recordsnelheid.