Circa 125 doden door bomaanslag Bagdad

03 juli 2016Leestijd: 1 minuut

BAGDAD (ANP) – Zeker 125 mensen zijn gedood door een bomaanslag in een drukke buurt in de Iraakse hoofstad Bagdad. Ook vielen er ongeveer 150 gewonden. Niet eerder dit jaar vielen er door een terreuractie in Bagdad zoveel doden, aldus de Iraakse politie tegen de BBC.

De terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Die werd in de nacht van zaterdag op zondag gepleegd in de sjiitische wijk Karrada. Daar bracht een zelfmoordenaar een autobom tot ontploffing vlakbij een restaurant. Karrada is een populair winkelgebied, waar veel mensen ’s nachts komen om te eten tijdens de ramadan. Op beelden is een enorme vuurzee te zien, die door de explosie is veroorzaakt.

Premier Haider al-Abadi bracht zondag een bezoek aan Karrada. Een boze menigte jouwde Abadi uit. Een tweede bom ging in de nachtelijke uren af in de wijk al-Shaab in het noorden van de stad. Daar verloren zeker vijf mensen het leven.

Dit weekeinde claimde het Iraakse leger dat het de stad Fallujah volledig heeft heroverd op IS. Fallujah gold eerder nog als een bolwerk van de terreurgroep. Vanuit Fallujah ondernam IS talrijke bomaanslagen op Bagdad.