Britse Conservatieven beginnen aan afvalrace

05 juli 2016Leestijd: 1 minuut

LONDEN (ANP) – De Britse Conservatieve partij begint dinsdag aan het eerste formele deel van zijn leiderschapsverkiezingen, die uiteindelijk leiden tot de aanwijzing van een nieuwe premier.

De 330 parlementariërs van de partij stemmen de komende weken over de vijf kandidaten die zich hebben opgeworpen. Iedere dinsdag en donderdag kiezen ze in het geheim hun favoriete kandidaat, waarbij degene met de minste stemmen afvalt. Volgende week dinsdag moet dus duidelijk zijn welke twee kandidaten over zijn. De leden van de partij mogen vervolgens hun voorkeur duidelijk maken in een landelijke stemronde. Begin september trekt de nieuwe partijleider als premier in Downing Street 10.

Minister van Binnenlandse Zaken Theresa May lijkt de grootste kans te hebben om David Cameron op te volgen, die zijn aftreden bekendmaakte na het brexitreferendum. Volgens sommige peilingen zou 60 procent van de leden haar kiezen.