‘Britse aanval op Irak was geen laatste optie’

06 juli 2016Leestijd: 1 minuut

LONDEN (ANP) – De Britse aanval op Irak in 2003 was geen laatste redmiddel, want er waren wel degelijk manieren om de ontwapening van Irak af te dwingen via vreedzame middelen. Dit concludeert de onderzoekscommissie van Sir John Chilcot over het beleid in die tijd van de Britse regering, die onder leiding stond van premier Tony Blair.

Chilcot heeft woensdag zijn bevindingen openbaar gemaakt. Blair zou de Amerikaanse initiatiefnemer tot de aanval, toenmalige president George Bush, hebben toegezegd ,,hoe dan ook” samen met hem op te trekken in de kwestie-Irak.

Het besluit van Londen om met de Amerikaanse aanval mee te doen, had geen degelijke juridische basis. De gevolgen van de aanval werden onderschat en de voorbereiding van de aanval was volkomen ontoereikend, zei Chilcot. Er was volgens hem helemaal geen plan voor de invasie dat rekening hield met bestaande en bekende risico’s. Chilcot weerspreekt hiermee de stelling van Blair van na de oorlog dat veel ontstane problemen vooraf niet waren te voorzien.

De motivatie om met de Amerikaanse aanval mee te doen, was gebaseerd op onbetrouwbare informatie die bovendien niet werd nagegaan. Volgens Chilcot werden beweringen over de Iraakse dictator Saddam Hussein zonder meer aangenomen zonder dat daar enige rechtvaardiging voor was. De invasie werd in onder meer Washington en Londen gepresenteerd als enig nog mogelijke middel om Irak van massavernietigingswapens te ontdoen. Die wapens zijn nooit gevonden.