UKIP-leider wil vrienden en partners blijven

28 juni 2016Leestijd: 2 minuten

BRUSSEL (ANP) – De rechtse populist Nigel Farage van de UKIP (United Kingdom Independend Party) heeft dinsdag betoogd dat Groot-Brittannië een goede vriend en handelspartner van Europa wil blijven, ook na het verlaten van de Europese Unie. ,, We hebben de oorlog gewonnen, nu moeten we de vrede winnen”, zei Farage op bezoek in Brussel. Farage wil snel maar op vriendschappelijke voet het vertrek van zijn land uit de EU regelen.

De UKIP heeft één zetel in het Britse parlement, maar Farage, lid van het Europees Parlement, was een drijvende kracht achter het referendum van afgelopen donderdag. Daarin stemde 52 procent voor vertrek uit de EU (brexit).

Het referendum is niet bindend, maar de Conservatieve premier David Cameron heeft beloofd te doen alsof het dat wel is. Hij bood als voorstander van EU-lidmaatschap vrijdag zijn ontslag aan. De brexit-aanhang doet alsof het land al definitief uit de EU is gestapt, maar de meeste politici manen tot voorzichtigheid.

Zomer

Camerons partij wil voor het einde van de zomer een nieuwe leider kiezen die de regering zou moeten leiden naar onderhandelingen over de brexit. Britse media wijzen ook op de mogelijkheid dat er dit jaar vervroegde verkiezingen komen.

Een grote meerderheid van de huidige Britse Tweede Kamer is tegenstander van het opzeggen van het EU-lidmaatschap. Dat kan de brexit blokkeren, bijvoorbeeld als een meerderheid van het parlement niet instemt met het afschaffen van de wet uit 1972 waarmee het land lid van de Europese Economische Gemeenschap werd. Dat zou vooraf moeten gaan aan de formele opzegging door Londen op basis van artikel 50 uit het EU-verdrag van Lissabon.