Slachtoffers West Virginia krijgen subsidie

25 juni 2016Leestijd: 1 minuut

CHARLESTON (ANP) – Mensen die zijn getroffen door de ergste overstromingen in meer dan een eeuw tijd in de Amerikaanse staat West Virginia, kunnen rekenen op steun in de vorm van subsidie voor tijdelijke huisvesting en reparaties. Dat heeft president Barack Obama zaterdagmiddag (lokale tijd) besproken met de gouverneur van West Virginia, Earl Ray Tomblin.

De overstromingen hebben aan ten minste 24 mensen het leven gekost. Honderden anderen konden ternauwernood uit hun ondergelopen huizen worden gered. Zo’n 66.000 inwoners van de bergachtige staat zitten zonder stroom. ,,De schade is wijdverspreid en vernietigend”, aldus de gouverneur, die voor het grootste deel van zijn staat de noodtoestand heeft uitgeroepen.

De overstromingen worden veroorzaakt door zware regenbuien die vooral donderdag voor enorme hoeveelheden water zorgden. West Virginia kreeg in een dag een kwart van de gemiddelde jaarlijkse regenval te verwerken. Rivieren traden op veel plaatsen buiten hun oevers, waardoor diverse dorpen en stadjes blank kwamen te staan. Op sommige plaatsen steeg het waterniveau binnen de kortste keren met liefst 3 meter.

Vrijdag nam de regenval sterk af en naar verwachting bereiken de rivieren weer snel hun normale waterniveau. De hulp- en reddingsoperatie duurt waarschijnlijk het hele weekeinde.

Het noodweer maakt deel uit van een front dat over het middenwesten van de Verenigde Staten trekt en daar tornado’s veroorzaakt.