Oppositie: Bouterse mengt zich in rechtsgang

29 juni 2016Leestijd: 1 minuut

PARAMARIBO (ANP) – De Surinaamse president Desi Bouterse maakt zich opnieuw schuldig aan inmenging in een lopende rechtszaak. Dat zei een parlementslid van de Surinaamse oppositie in reactie op het nieuws dat Bouterse de hervatting van het Decembermoordenproces wil blokkeren met een beroep op de staatsveiligheid.

Mahinder Jogi, fractielid van de grootste oppositiepartij VHP, zegt dat door het toepassen van grondwetsartikel 148 nu weer sprake is van inmenging in een lopend proces. Ook in 2012 was dit volgens Jogi aan de orde toen het parlement een omstreden amnestiewet aannam. Dat gebeurde toen enkele dagen voordat de auditeur-militair zijn strafeis zou uitspreken. De krijgsraad besloot toen het proces te schorsen omdat de raad vond dat het Constitutioneel Hof zou moeten toetsen of die amnestiewet in strijd zou zijn met de grondwet.

Volgens Jogi doet zich nu dezelfde situatie voor. Voor donderdag staat er weer een zitting van de krijgsraad op de rol. Ook nu is het de bedoeling dat diezelfde auditeur-militair zijn requisitoir zal uitspreken. Op dit moment is nog onduidelijk wat het toepassen van artikel 148 betekent voor de zitting van donderdag. Jogi gaat er voorlopig vanuit dat de zitting wel gewoon doorgaat.